Jumaat, 16 April 2010

SIAPA LEBIH KAYA, ZAID ATAU MUHYIDDIN


Kami yakin Muhyiddin Yassin tidak akan berani untuk menyahut cabaran Zaid Ibrahim agar mereka sama-sama tampil mendedahkan kekayaan masing-masing. Sejauh mana keberanian Muhyiddin sudah terbukti beberapa kali! Bahawa Muhyiddin bukan seorang yang berani dan berpegang kepada kata-katanya sendiri. Muhyiddin hanya berani berdepan dengan Abdullah Badawi sahaja, teapi bukan dengan orang lain.

Keberaniannya mendesak Abdullah meletak jawatan dulu pun kerana didalang oleh Dr Mahathir Mohamad di belakangnya. Kalau bukan kerana Mahathir, tidak mungkin Muhyiddin berani membuka mulut menghalau Abdullah dari Putrajaya. Kisah perbincangan Muhyiddin dengan beberapa orang tertentu di atas halikeptor masih belum terungkap.

Hati budi Muhyiddin sangat dikenal oleh Abdullah Badawi. Apakah Abdullah telah memaafinya atau tidak walauahlam. Namun yang jelasnya Abdullah memang terasa hati dengan Muhyiddin.

Begitu juga dengan kata-kata Muhyiddin sejauh mana ianya boleh dipegang. Semasa pilihan raya kecil Manik Urai, Kelantan dulu Muhyiddin beriya memberi tahu kepada pengundi dan rakyat Kelantan bahawa Petronas akan membuat penjelasan berhubung royalti minyak yang dituntu oleh kerajaan Kelantan. Menurut Muhyiddin Kelantan tidak berhak mendapat royalti minyak.

Kenyataan Muhyiddin itu ditunggu ramai. Hinggalah ke hari mengundi Petronas tidak membuat apa-apa penjelasan seperti mana diminta Muhyiddin. Ertinya kata-kata Muhyiddin itu kosong dan tidak dipedulikan oleh Petronas. Kepalsuan itu berulang lagi di Hulu Selangor ini. Beberapa hari sebelum calon diumumkan beliau berjanji akan menurunkan anak tempatan dari MIC. Tetapai apa yang berlaku hari ini, orang luar Hulu Selangor yang diumumkan sebagai calon.

Apa yang berlaku hari ini menunjukkan wibawa Muhyiddin sebenarnya. Walaupun beliau timbalan Prediden Umno dan TPM, namun beliau tidak dapat untuk mengawal keberanian Samy Vellu dan membaca kelincahan politik presiden MIC itu. Akhirnya Muhyddin terperangkap dalam jerat Samu Vellu.

Cabaran Zaid terhadap Muhyiddin itu ekoran kenyataan Muhyiddin mengatakan Zaid bukan calon selayaknya diturunkan PKR. Kenapa Zaid dipilih kerana Zaid seorang yang kaya. Zaid mentafsirkan kenyataan Muhyiddin itu cuba mengaitkan dia sebagai seorang yang perasuah dan tidak mengenang budi Umno kerana bertanding atas PKR.

Tepat sekali kalau Zaid membuat cadangan itu. Muhyiddin tidak boleh bercakap saja tanpa bukti-bukti menunjukkan kekayaan Zaid. Buktinya tiada, kerana itu adalah ilusi Muhyiddin sahaja. Kalau setakat melihat kediaman Zaid, di Tropicana, PJ ia tidak mencukupi.

Adalah dangalnya asas digunakan Muhyiddin itu. Kalau kerana kedimanan Zaid di Tropicana sebagai bukitinya, menunjukkan Muhyiddin mencari-cari keburukan Zaid untuk ditaburkan kepada pengundi. Apakah Muhyiddin lupa selain Zain beberapa pemimpin Umno lain juga mendiami di Tropicana? Apakah mereka yang tinggal di situ boleh disifatkan kaya dan membuat kekayaan itu dengan rasuah?

Timbalan Menteri Kewangan 2, Awang Adek Hussein juga tinggal di Triopinca. Rumahnya juga sama besar dan sama hebat dengan rumah Zaid. Malahan rumah mereka berdua ini sama hebat dan sama besar juga dengan rumah Muhyiddin di Bukit Damansara. Wartawan dan kolongmerat media massa, Kadir Jasin juga tinggal di Tropicana. Apakah mereka ini juga termasuk dalam bilangan orang kaya seperti mana yang Muhyiddin ilusikan itu?

Biarlah, mungkin asas itu kukuh. Bahawa orang Melayu yang tinggal di Tropinca itu semuanya kaya raya belaka. Mereka yang tinggal di situ diikhtirafkan sebagai kaya. Justeru mungkin orang bersetuju kalau Zaid mengistyharkan hartanya. Tetapi seperti mana kata Zaid, biarlah Muhyiddin, Najib Razak dan menteri-menteri lain termasuk Muhammad Mohd Taib, Rahim Tamby Chik, Daim Zainuddin dan lain-lain juga ikut sama mengistyharkan harta masing-masing.

Menurut Zaid antara orang yang tidak setuju supaya menteri mengistyharkan harta masing-masing semasa Abdullah jadi PM dulu ialah Muhyiddin Yassin? Kenapa?

Masa masih ada. Muhyiddin boleh mengambil note atas cabaran Zaid ini. Satu majlis boleh diadakan di Hulu Selangor untuk tujuannya itu. Biarlah semua rakyat tahu harta siapa yang lebih banyak. Muhyddin tidak perlu takut. Sebaliknya kalau cabaran ini tidak disahut Muhyiddin, ini bermakna dakwaan beliau itu hanya ilusi saja. Dan 'kekembirian' beliau dalam hal ini menyebabkan orang ramai akan menuduh, bahawa Muhyiddin juga mempunyai kekayaan berlaut!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan